Rostning

Hur man rostar ett gott kaffe

Rostningen framhäver varje kaffes unika karaktär Rostningsprocessen är bara en liten del av vägen "från böna till färdig kopp", det ligget mycket arbete bakom ett bra kaffe och arbetet börjar redan på gården. Utan en bra råvara blir det heller ingen bra slutprodukt. Därför jobbar Borås Kafferosteri endast med specialkaffe som är en kvalitetsbenämning, vilket betyder att kaffet måste uppnå 80 poäng på en skala mellan 0-100 poäng.Ett specialkaffe är alltid sårbart hela vägen tillbaka till odlaren. Du kan läsa mer om bedömning av kaffe på http://www.scaa.org/PDF/resources/cupping-protocols.pdf

Innan kaffet rostas saknar det nästan helt smaker och aromer. Det är igenom rostningen vi utvecklar kaffets hundratals aromer och smaker. Rostas kaffet för ljust får vi outvecklade smaker i kaffet och rostat det för hårt smakar det bränt. Med stor kärlek och passion för kaffe, med fokus på kvalité och smak rostar vi kaffet varsamt för att framhäva varje kaffes unika karaktär. Att rosta kaffe kräver därför stor uppmärksamhet och noggrannhet för att utveckla den smakprofil vi vill. Kaffet rostas i en traditionell trumrost.