Torkning

De olika stegen ett kaffe torkas på

Torkat/Natural: Efter att de mogna bären är plockade sprids de ut i solen med skal och fruktkött kvar. Sedan vänds bönorna manuellt flera gånger om dagen för att skapa jämn luftcirkulation. Torkningstiden kan vara upp till tre veckor tills bönorna har 12% fuktighet. Därefter tröskas skal och fruktkött bort för att sedan graderas efter färg och storlek. Defekta bönor sorteras bort. På detta sätt får man ett kaffe med högre sötma och mer kropp.

Tvättat: Efter skörden sorteras kaffet i en vattentank där de mogna bären sjunker till botten och de omogna flyter upp till ytan. Sedan skalas fruktkött och skal bort innan kaffet återigen sänks ner i vatten där det kvarvarande mucilaget/sockerlagret frementeras bort. När frementeringen är klar tvättas kaffet ännu en gång innan det läggs ut i solen för torkning. Denna process gör att kaffet får en ren och elegant prägel med något högre syra.

Pulped natural: Efter att kaffet är skördat och sorterat pulpas kaffet mekaniskt. Kaffebäret skärs upp och kläms ut ur sitt skal. Sedan torkas kaffet på patios eller torkbäddar där kaffet får torka med det kvarvarande musilaget. Kaffet vänds flera gånger per dag för att få en jämn torkning och undvika att det jäser eller ruttnar. Kaffet får en ökad sötma och kropp..

Honey: Efter skörden tas skal och fruktkött bort och kaffet får torka i solen med det kvarvarande mucilaget. Ibland kan man se att det benämns "yellow, red eller black honey". Benämningen innebär att vissa kaffen har mer mucilag kvar och andra mindre vilket påverkar torkningstiden. Sötman tränger in i kaffet under torkning och ger kaffet en klar sötma med mer kropp.