Så gör du riktigt gott kaffe hemma

Använd färskrostade hela bönor, en bra kvarn, rätt mängd kaffe (ca 6–7 g per deciliter vatten) och en pålitlig bryggare. Använd fräscht vatten, väg bönorna och mal efter behov. Det låter kanske mycket – men det gör hela skillnaden.



Från planta till kopp – vad påverkar smaken på kaffe?

Kaffet kommer från olika plantager vilket i slutändan påverkar smaken på olika sätt. Även kaffe från samma region kan smaka olika beroende på hur det har skördats och processats av plantagen. Hela processen börjar med att man att pulperar frukterna. Detta innebär att man separerar fruktköttet från fruktkärnorna, vilket är det vi kallar kaffebönor. Därefter ska bönorna tvättas och torkas tills det bara återstår ungefär 12% fukt. Smaken påverkas både av hur mycket man tvättar och hur lång tid torkningsprocessen tar.

Det är sedan dags för kaffet att rostas. Ljusrostat, mellanrostat och mörkrostat har du säkert hört talas om. Här finns ett antal variabler som påverkar slutresultatet som; tid, temperatur, luftgenomflöde och varv på trumman i rosten.



Vad du gör hemma spelar stor roll

Efter detta har du kaffet i din hand och nästa variabel som påverkar slutresultatet blir nu alltså du. Några vanlig metoder du kan välja bland är att brygga, koka eller göra en espresso. Vidare beskrivs lite extra kring den allra vanligaste metoden i Sverige, nämligen bryggning.

 


Så lyckas du

För att få ett bra resultat som hemmabryggare rekommenderar vi att köpa hela bönor samt att införskaffa en riktig kvarn. 

Är du nybörjare finns en en kvarn från Wilfa som heter Wscg-2 som vi särskilt rekommenderar. Denna kostar 600-700 kr. Denna kvarn maler kaffet, vilket inte alltid billigare kvarnar gör utan dessa brukar snarare slå sönder bönorna som leder till ojämnt resultat. Med Wilfa får du helt enkelt ett jämnare resultat.



Viktigt med en bra bryggare

Det är viktigt med en bra kaffebryggare. Här skulle vi rekommendera någon av Moccamasters modeller. Dessa kostar från 2000 kr och uppåt. Det kan tyckas mycket för en kaffebryggare, men då vill vi ställa en fråga; Hur länge sedan är det du bytte kaffebryggare? Har du en Moccamaster i 5 år har den kostat dig 400kr om året.

 



Lägg några extra kronor på filter

Ett bra filter är också viktigt i sammanhanget och kan vara värt att lägga några extra kronor på. Melitta har en serie som heter Gourmet, här kan du välja på varianter som Intense och Aroma. Våga prova och experimentera dig fram till vad som passar dina personliga referenser bäst!



Dags att brygga

När det är dags att brygga ett par koppar kaffe vill vi gärna ge dig lite vägledning kring rätt mängd kaffe. En vanlig rekommendation i branschen är att använda 6–7 gram kaffe per deciliter vatten.

Som exempel: vår bryggare rymmer 5,3 deciliter vatten vid markeringen för fyra koppar. Då väger vi upp 32 gram hela bönor, maler dem precis innan bryggning och häller i filtret. På det sättet får vi exakt rätt dosering – och full kontroll över smaken.

Kom ihåg att malningsgraden också spelar roll. Ju finare malning, desto större yta av kaffet kommer i kontakt med vattnet, vilket påverkar extraktionen. Våga experimentera och justera efter smak – vi rekommenderar att inte enbart gå på malningstid, utan att prova dig fram.

Det här är några enkla grunder som kan göra stor skillnad i din kaffekopp. Förhoppningsvis ger det dig både inspiration och ett ännu godare kaffe. Utforska, testa och njut – det finns en hel värld av smaker att upptäcka!


Lycka till med din kopp!