Min kaffehistoria

Fram till 1991 var kaffe bara en god dryck för mig och inte så mycket mer. Utbudet i Sverige vid den här tiden var dessutom inte särskilt stort om man jämför med i dag.

Hösten 1991

Det var dags för släktkalas och jag var i butiken för att handla. Där slogs jag av tanken, ”Undra om man skulle ta och testa ett paket Maxwell House Java”. Wow, där hände något. Kan kaffe smaka så gott? Upplevelsen gav mig mersmak och jag började lite då och då att köpa kaffe på bland annat Bergs kaffehandel i Borås. Efter några år köpte jag en egen kaffekvarn. Wow, där hände något igen. Kan nymalet kaffe strax innan bryggning smaka så gott?Våren 2010

Jag började köpa med mig bönor av ren nyfikenhet på mina utlandsresor och för första gången testade jag att rosta råkaffe, vilket var helt fantastiskt. Att rosta hemma i ugnen kräver mycket vädring då det ryker en del. Därav övergick jag senare till att rosta utomhus i grillen vilket uppskattades, inte minst av damen i mitt liv.Bönor från hela världen

Under åren har det blivit bönor från olika delar av världen så som Etiopien, Sumatra och Kuba, listan kan göras lång! Jag har även vänner som hjälpt mig att skaffa bönor från spännande ställen.

Min vän Vesa hittade en liten kaffeplantage i norra Thailand. De ville sälja honom minst ett ton, men en gammal knalle från Borås lyckas givetvis få loss 6 kg råkaffe till mig. I affären ingick ett paket Zoegas skånerost har jag fått veta i efterhand.

Mina vänner Phil och Paula som bor halva året på Maui, Hawaii, plockade med sig ett kilo kaffe som växer vilt utanför huset där dom bor.

Grabbens flickvän Lovisa var på cykeltur nerför Blue mountain på Jamaica där ett av världen mest exklusiva kaffeplantage ligger. Efter mycket hårda förhandlingar och några dollar under bordet lyckas hon köpa loss 2 kilo råkaffe till mig.

Min andra vän Ingemar var i kontakt med att kaffeplantage i Uganda när han senast var där genom ett projekt för skolan han arbetar på. Han hoppas få med sig lite kaffe nästa gång han är där…

Historier och vänner som dessa uppskattas otroligt mycket. Om ni råkar springa på en kaffeplantage på någon av era resor så vet ni….