Hur brygger man en god kopp kaffe?

Att ge ett svar på detta är ungefär lika svårt som att ge svar på hur långt ett snöre är. Det är ingen enkel frågan, men det finns mycket man kan göra själv för att påverka utfallet av smak och för att hitta vad man själv gillar. Nedan kan du läsa vidare om detta.





Tillverkning

Kaffet kommer från olika plantager vilket i slutändan påverkar smaken på olika sätt. Även kaffe från samma region kan smaka olika beroende på hur det har skördats och processats av plantagen. Hela processen börjar med att man att pulperar frukterna. Detta innebär att man separerar fruktköttet från fruktkärnorna, vilket är det vi kallar kaffebönor. Därefter ska bönorna tvättas och torkas tills det bara återstår ungefär 12% fukt. Smaken påverkas både av hur mycket man tvättar och hur lång tid torkningsprocessen tar.

Det är sedan dags för kaffet att rostas. Ljusrostat, mellanrostat och mörkrostat har du säkert hört talas om. Här finns ett antal variabler som påverkar slutresultatet som; tid, temperatur, luftgenomflöde och varv på trumman i rosten.





Du påverkar slutresultatet

Efter detta har du kaffet i din hand och nästa variabel som påverkar slutresultatet blir nu alltså du. Några vanlig metoder du kan välja bland är att brygga, koka eller göra en espresso. Vidare beskrivs lite extra kring den allra vanligaste metoden i Sverige, nämligen bryggning.





Så lyckas du

För att få ett bra resultat som hemmabryggare rekommenderar jag att köpa hela bönor samt att införskaffa en riktig kvarn.

Är du nybörjare finns en en kvarn från Wilfa som heter Wscg-2 som jag särskilt rekommenderar. Denna kostar 600-700 kr. Denna kvarn maler kaffet, vilket inte alltid billigare kvarnar gör utan dessa brukar snarare slå sönder bönorna som leder till ojämnt resultat. Med Wilfa får du helt enkelt ett jämnare resultat.





Viktigt med en bra bryggare

Det är viktigt med en bra kaffebryggare. Här skulle jag rekommendera någon av Moccamasters modeller. Dessa kostar från 2000 kr och uppåt. Det kan tyckas mycket för en kaffebryggare, men då vill jag ställa en fråga; Hur länge sedan är det du bytte kaffebryggare? Har du en Moccamaster i 5 år har den kostat dig 400kr om året.







Lägg några extra kronor på filter

Ett bra filter är också viktigt i sammanhanget och kan vara värt att lägga några extra kronor på. Melitta har en serie som heter Gourmet, här kan du välja på varianter som Intense och Aroma. Våga prova och experimentera dig fram till vad som passar dina personliga referenser bäst!





Dags att brygga

När det väl är dags att brygga ett par koppar vill jag vägleda dig med lite mer information gällande mängden kaffe. Vedertaget i branschen är 6-7 gr kaffe per deciliter vatten.

Som exempel vill jag dela med mig av hur jag personligen går tillväga. Jag har mätt upp att min bryggare innehåller 5,3 dl vatten vid strecket för 4 koppar och då behöver jag 32 gr kaffe till detta. Jag väger upp denna mängd hela bönor på en våg som jag sedan maler och häller i filtret. Denna metod gör att det är lätt att ha kontroll på den mängd kaffe som behövs.

Tänk på att tiden som kvarnen går påverkar smaken i slutändan. Ju mindre kaffekorn, desto större yta av kaffet extraheras mot vattnet under bryggningen. Våga laborera och testa dig fram, jag rekommenderar att inte alltid förlita sig på den tiden kvarnen går.

Detta är lite grunder kring vad du kan göra för att få ett godare kaffe. Hoppas det har gett dig lite hjälp och inspiration. Nu är det bara att börja utforska och prova flertalet kaffesorter från olika hela världen!

Lycka till med din kopp!